Föreningen

Polarna är ett föräldrakooperativ och drivs som en ekonomisk förening. Vi får inkomster genom samma bidrag och avgiftssystem som kommunala förskolor men kan som föräldrakooperativ välja hur vi fördelar de pengarna. På Polarna kan vi tex prioritera storleken på barngrupp och personaltäthet, och spara in pengar genom att föräldrarna gör ideella insatser som städning och administrativt arbete. Det gör att föräldragruppen har full insyn och stora möjligheter att påverka barnens vardag på förskolan. Våra pedagoger, som vi anställer själva, ansvarar för den pedagogiska verksamheten. Föräldragruppen, genom beslutsfattande styrelse och föreningsstämma, driver förskolan.  

Alla föreningens medlemmar ingår antingen i styrelsen eller i en av fyra arbetsgrupper: Miljögruppen, Matgruppen, Ekonomigruppen eller Organisationsgruppen. Varje arbetsgrupp har en sammankallande som leder gruppens arbete och ansvarar för att arbetet dokumenteras och redovisas inför styrelse och föreningsstämma. Vi strävar efter att arbetsbördan ska vara så jämn som möjligt mellan familjer, och en person från varje familj förväntas sitta en 2-årsperiod i styrelsen. När barngruppen är full (18 barn) brukar vi vara runt 30-35 medlemmar som kan hjälpas åt – ju fler medlemmar desto mindre arbetsbelastning per familj.

Stående arbetsinsatser:

På Polarna städas lokalerna varje dag. Vi ett rullande städschema, där familjer får pass fördelade inför varje ny termin. Städpassen går alltid smidigt att byta mellan familjer om en skulle få förhinder. Vi samlas även för gemensamma storstäd-kvällar en gång per termin, då vi tar tag i sånt som inte görs på daglig basis.

En eftermiddag i veckan har personalgruppen gemensam planering, då går tre föräldrar in och tar hand om barngruppen mellan 15-17. Oftast är vi ute och leker. Upplägget bidrar till att alla föräldrar och alla barn får chans att lära känna varandra och umgås. På samma sätt som med städpassen, går Föräldrapassen (som vi kallar dem) lätt att byta mellan familjer.

Varje vår och höst samlas föreningen – vuxna och barn – för en gemensam fixardag. Då hjälps vi åt att sopa gården, målar om något, tvättar fönster, smörjer cyklar etc. Matgruppen ordnar alltid lunch och fika till våra sammankomster.