Vanliga frågor

Vad får man på ett kooperativ som man inte får på en kommunal förskola?
Nära gemenskap med de andra familjerna och barnen, samt personalen. Föräldrarna kan vara med och skapa den vardag de önskar för sitt barn. Barnen får vara i en liten, trygg grupp där personalen har tid att se till allas behov. Vi har fått höra från grundskolepersonal att barn som gått på Polarna är lugna och trygga när de börjar skolan, och bra på att skapa relationer och ta hänsyn till andra barn.

Är det mycket arbete som krävs för att ha sitt barn på kooperativ?
Det beror på hur en ser det. Den ideella insatsen gör att vi har lite mer resurser över till att till exempel hålla en hög personaltäthet på förskolan. Vi föräldrar får chans att lära känna våra barns förskola bättre, och även varandra. För barnen innebär det att föräldrarna har bra koll på stället där de vistas om dagarna. Vi använder oss av ett fadder-system, som innebär att nya familjer får en fadderfamilj som extra stöd. Någon att fråga om vad som helst, som visar hur städningen går till, vet vem som ska kontaktas i olika ärenden osv. Det betyder också mycket att vi är en relativt stor förening – med uppåt 30-35 medlemmar är arbetsbelastningen per familj betydligt lättare, i jämförelse med mindre verksamheter som har färre medlemmar.

Vad innebär det att förskolan styrs av föräldrarna?
Frihet, möjligheter och ansvar. Vi föräldrar tar hand om drift och skötsel, och fungerar som arbetsgivare åt personalen. Styrelsens uppgift är att företräda medlemmarna i föreningen, och ansvarar för att föreningens verksamhet bedrivs på ett adekvat sätt. Styrelsen utgör huvudman för förskolan i enlighet med skollagen. Exempelvis ansvarar styrelsen för att barngruppen har en lämplig storlek och sammansättning, samt att personalen har lämplig kompetens och behörighet. Vid den ordinarie stämman utses de styrelsemedlemmar som skall företräda föreningen.

Hur vet man att förskolan håller en bra kvalitet?
Enheten för fristående verksamheter i Göteborgs Stad utför tillsyn på alla fria förskolor med jämna mellanrum för att säkerställa kvaliteten. Skolverket och Socialpedagogiska myndigheten erbjuder även kvalitetsdialoger – ett väldigt bra forum som vi använde oss av våren 2024.

Vad kostar det?
Det kostar lika mycket som att ha sitt barn på en kommunal förskola. Vi tillämpar samma regler om maxtaxa och rabatter. Vi har däremot avgiftsfritt juli månad.

Vad händer om jag är arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn. Får barnet som går på Polarna gå kortare dagar då?
Nej, på Polarna välkomnas barnen på samma villkor oavsett förälderns/föräldrarnas situation. Samma sak gäller vid arbetslöshet. Vi tillämpar med andra ord inte 15-timmarsregeln, som kommunen gör.  

Hur går inskolningen till?
Inskolningen brukar ta kring tre veckor. Under den tiden har en av pedagogerna extra ansvar för att barnet kommer till rätta och lär känna gruppen. Att barnet får börja med att knyta an till en av pedagogerna brukar göra inskolningen lättare. Första veckan är föräldern med hela tiden. När barnet är redo kan föräldern prova att gå iväg en stund, så får barnet stegvis vänja sig vid att vara på förskolan.

Det låter ju toppen! Jag/vi vill börja på Polarna! Hur går jag/vi till väga?
Gå vidare till Intresseanmälan – följ länken till vårt formulär. Du/ni kommer sedan att få återkoppling via mail. Nästa steg är ett besök på Polarna. Därpå följer ett möte där du/ni får veta mer om oss. Sedan hoppas vi att du/ni är redo att tacka ja till en plats på vår förskola! 🙂